Green Hysland
De ontwikkeling van een volledig functionerend waterstof (H2)-ecosysteem op het eiland Mallorca (Spanje) waardoor het eiland Europa’s eerste H2-hub in Zuid-Europa wordt.
Doel
Het doel van het GREEN HYSLAND project is het ontwikkelen van een volledig functionerend waterstof ecosysteem op Mallorca door groene waterstof te produceren uit zonne-energie en deze te leveren aan de eindgebruikers op het eiland (toerisme, transport, industrie en energie sectoren). Een gasnetwerkinjectie voor het vergroenen van de lokale warmte- en stroomvraag is daar onderdeel van.
Het project zal tevens een routekaart naar 2050 opleveren die een langetermijnvisie schetst voor de ontwikkeling van een wijdverbreide H2-economie in Mallorca en de Balearen.
Ten slotte zullen de GREEN HYSLAND-demonstraties leiden tot een blauwdruk voor Europa voor het decarboniseren van eilandeconomieën en dienen als operationeel voorbeeld voor de bijdrage van H2 aan de energietransitie en de 2050 doelstellingen.
Feiten
Startdatum: 1 januari 2021
Einddatum: 1 januari 2026
Financiering (percentage): € 10 mil. bijdrage vanuit FCH JU
Totale kosten: € 50 mil.
Beschrijving
Het concept van GREEN HYSLAND is gebaseerd op de toepassing van groene H2 in de gehele waardeketen op een eiland met voldoende schaalgrootte, inclusief de inzet van belangrijke infrastructuur om groene H2 te leveren aan meerdere FCH-toepassingen.
Het belangrijkste doel is om de potentie van H2 om EU-eilanden te decarboniseren te demonstreren en de integratie van RES te maximaliseren. Dit terwijl de wijdverspreide integratie van groene H2 in het energiesysteem van Mallorca wordt bewerkstelligd. Hierdoor wordt Mallorca de eerste geïntegreerde H2-hub van deze schaal in Zuid-Europa. GREEN HYSLAND zal bijdragen aan de energietransitie in de regio en de decarbonisatie van meerdere toepassingen faciliteren.
Onze rol
New Energy Coalition levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de waterstofroadmap voor Mallorca en de Balearen tot 2050 en de replicatie van H2-ecosystemen naar andere eilandgebieden, zowel binnen de EU als daarbuiten. Daarnaast heeft New Energy Coalition een rol in de communicatie en disseminatie activiteiten. Tot slot wordt ook nadrukkelijk de verbinding gelegd met het HEAVENN-programma dat dat door New Energy Coalition wordt gecoördineerd.
Partners
ENAGÁS, ACCIONA, Redexis, EMT Palma, CALVERA, Lloseta, Autoridad Portuaria de Baleares, COTENAVAL, BALEARIA, Institut Balear de l’Energia, Universitat de les Illes Balears, Aragon Hydrogen Foundation, Centro Nacional del Hidrógeno, Asociación Española del Hidrogeno, Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives, Enercy, HyEnergy Consultancy Limited, New Energy Coalition, HyCologne, FEDARENE, National University of Ireland Galway, European Marine Energy Centre, Gasnam, University of La Laguna / Tenerife, Energy Co-Operatives Ireland Limited, AREAM, Gemeente Ameland, DAFNI, Chilean Hydrogen Association, AMHYD