Waterstof komt er aan! Emissievrij OV Noord-Nederland

Gepubliceerd op in Groene Moleculen

Noord-Nederland wil voorop lopen in duurzame productie, opslag en toepassing van waterstof. De toepassing van waterstof in het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe laat zien dat waterstof al lang geen droom meer is. Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft de ambitie om in 2030 100% emissievrij te zijn. Daarom investeert zij in waterstofbussen.

Zo werkt vervoerder Qbuzz b.v. aan de Waterstof Qliner. Een emissievrije lange-afstandsbus die steden aan elkaar verbindt. En wil QBuzz voor rijbewijs B geschikte ‘8-persoonbusjes’ op waterstof laten rijden. Beide projecten vallen onder HEAVENN, een programma waarvan New Energy Coalition aanjager is en samen met 30 publieke en private partijen bouwt aan een groene waterstofeconomie in Noord-NL: de eerste Hydrogen Valley van Europa.

30 waterstofbussen in 2030

In Provincie Groningen en Provincie Drenthe rijden inmiddels 2 streekbussen op groene, zero emissie waterstof. In 2030 willen OV Bureau en Qbuzz 20 waterstofbussen in Groningen en 10 in Drenthe laten rijden. Dit past in de ambities om van Noord-NL een Hydrogen Valley te maken.

Waterstof tanken

Waterstof tanken kan in Groningen en naar verwachting bij GZI Next in Emmen. Een te bouwen elektrolyser op het terrein – onderdeel van HEAVENN – zal de waterstof gaan leveren. Het OV-bureau levert de schone waterstof aan Qbuzz voor een vaste, gegarandeerde prijs.

In Groningen en Drenthe zijn we al begonnen. Openbaar vervoer emissievrij, als eerste in Europa

Talen: