TSO2020 sluit af met opening waterstoftankstation Green Planet Pesse

Gepubliceerd op in Groene Moleculen

Tijdens het Final Event van TSO2020 op 6 oktober jl. kwamen alle betrokkenen bij het Europese project samen bij Green Planet in Pesse (Dr). Gedurende het evenement voor genodigden werd ook het bijzondere waterstoftankstation voor auto’s officieel in gebruik genomen.

In het TSO2020-project heeft een consortium van partners zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), New Energy Coalition, EASE, Gasunie, TU Delft, TenneT en Green Planet de krachten op het gebied van waterstof gebundeld. Samen worden er verschillende studies en (pilot)activiteiten uitgevoerd en een waterstofeconomie in Noord-Nederland uitgerold.

 

TSO2020-resultaten

TSO2020 vormt daarmee de fundering van veel waterstofinitiatieven in Nederland. Zo opende Koning Willem-Alexander in 2019 de groene waterstofinstallatie (Hystock) van Gasunie in Veendam. Tijdens het Final Event werd op verschillende manieren stilgestaan bij deze en andere successen. Tijdens het slotdebat op 6 oktober werd ingezoomd op de resultaten die door de TSO2020-partners zijn geboekt. Ook werd er vooruit gekeken, want hoe gaan we de scale-up doen van waterstof?

Tijdens het debat kwamen er verschillende boegbeelden vanuit de waterstofwereld aan het woord. Zo roemde Fleur Gräper-van Koolwijk, Gedeputeerde van de Provincie Groningen, de samenwerking tussen de provincie Drenthe en de Provincie Groningen op het gebied van waterstof. Daarnaast blikten Dirk Schaap (Coördinator Waterstof van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Patrick Cnubben (New Energy Coalition, de grondlegger van TSO2020 en HEAVENN)terug op een geslaagd project. En zoals Cnubben vooruitblikte: “We have to scale up and speed up.” Als we echt stappen willen maken op het gebied van waterstof, dan moeten we dat met elkaar doen.

Mobiliteits- en transportplein

Op het mobiliteits- en transportplein van Green Planet Pesse waren verschillende zero emission trucks en -auto’s  te bewonderen.

Opening waterstoftankstation

Tijdens het evenement werd het waterstoftankstation van Green Planet officieel in gebruik genomen.  Voorafgaand sprak Han ten Broeke , Algemeen Voorzitter van BOVAG, de aanwezigen toe over de inzet van waterstof in de mobiliteit.

Talen: