Start bouw 12MW-zonnepark op voormalig GZI-terrein in Emmen

Gepubliceerd op in Industriële Transformatie

Het begin van de bouw van een zonnepark is een van de eerste zichtbare ontwikkelingen op het terrein van voormalige gaszuiveringsinstallatie. In totaal komen er 28.500 zonnepanelen met een vermogen van 12 megawatt. De verwachting is dat het zonnepark eind 2020 gereed is en een hoeveelheid elektriciteit kan leveren die gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer 4.000 Nederlandse huishoudens.

Energiebedrijven, overheden en kennisinstellingen werken in Emmen gezamenlijk aan de energiemix van de toekomst. In de afgelopen periode is het gebied van de voormalige gaszuiveringsinstallatie van NAM klaargemaakt om de locatie om te vormen tot een heuse energiehub; GZI Next. Deze hub bestaat uit een mix aan energie uit zon, waterstof en groen gas. Het terrein speelde in het verleden al een grote rol in de energievoorziening voor de regio en zal dit in de toekomst blijven doen.

Onderdeel van Hydrogen Valley

De gemeente Emmen staat pal achter het plan om het gebied te ontwikkelen. Niet alleen vanuit een ideëel duurzaamheidsperspectief, maar juist ook omdat het kansen biedt. “Zo zien wij groene waterstof als energiedrager voor de toekomst,” vertelt wethouder Rink. Niet voor niets is de gemeente onderdeel van Hydrogen Valley, een Europees project dat de ontwikkeling van groene waterstof stimuleert. Verder zorgt GZI Next ervoor dat kennis en werkgelegenheid in de regio behouden blijft.

Het mooie aan GZI Next is dat we de bestaande infrastructuur – ondergrondse pijpleidingen – die al op het terrein aanwezig zijn, kunnen inzetten voor groen gas en waterstof.

- Ruud Paap | Themacoordinator Groen Gas bij New Energy Coalition

Samenwerking

Naast zonne-energie gaat de energiehub in Emmen dus ook groen gas en energie uit waterstof leveren. GZI Next brengt daarom een verscheidenheid aan partijen samen. Ook Gasunie, de provincie Drenthe, de New Energy Coalition, EBN, Emmtec en NAM zijn nu betrokken bij de energiehub.

Talen: