Publicatie De Onderzoeksredactie

Gepubliceerd op

Vandaag verscheen een artikel via De Onderzoeksredactie/Follow The Money over New Energy Coalition.

‘New Energy Coalition is een netwerk- en kenniscoalitie die zich inzet voor een slimme en succesvolle overgang naar het duurzame energiesysteem van de toekomst. In Nederland en in de rest van de wereld. Wij verbinden partijen onderling. Wij zien de energietransitie als een systeemtransformatie. Of het nu gaat om opwekking, opslag, distributie of de toepassing van energie, in onze zoektocht naar oplossingen beschouwen we de hele keten in samenhang.  We jagen gezamenlijke activiteiten aan en met onze organisatiekracht brengen we energieprojecten verder. Het is daarbij nodig dat alle partijen hun krachten bundelen. In New Energy Coalition gebeurt dat, en daar zijn wij trots op.

New Energy Coalition bundelt ook onderzoekskracht ten behoeve van de energietransitie.  Met onze onderzoeksagenda kunnen we, samen met onze partners, gerichte keuzes maken voor te ontwikkelen onderzoeksprojecten. Wetenschappelijk onderzoek, zeker als dat privaat gefinancierd wordt, is onderhevig aan kritische beschouwing – dat is nuttig en nodig. Het zou echter onwenselijk (en niet duurzaam) zijn om opgebouwde en beschikbare kennis en kunde om die reden te diskwalificeren.

Wij zijn ervan overtuigd dat het logisch en goed is om de opgedane kennis, de beschikbare infrastructuur en de opgebouwde internationale energiepositie uit de gasindustrie in te blijven zetten als springplank naar een nieuwe energietoekomst, als onderdeel van de enorme opgave die de energietransitie is.’

Gertjan Lankhorst, algemeen directeur.

N.B.:

Op de website van De Onderzoeksredactie staat vermeld:  ‘…De provincies Groningen, Friesland en Drenthe hebben beperkt zicht op de besteding van geleverde subsidies en zetelen in een orgaan zonder officiële zeggenschap.’

Dat is niet correct. Door middel van zgn. NIA-rapportages wordt elke Euro uit bijdrages van Provincies aan hen verantwoord. De positie ‘zonder officiële zeggenschap’ is een bewuste keus van Provincies – de suggestie dat daardoor geen betrokkenheid bij beleidskeuzes zou zijn is onterecht.

 

Talen: