RESPECT

Ontwikkeling van programma’s om groepen in de samenleving te betrekken bij de besluitvorming van regionale energiestrategieën en rekening te houden met verschillende waarden.
Doel
Het project richt zich op effectieve publieke participatie in besluitvorming en publieke acceptatie van duurzame energietransitie. Ten eerste bestuderen we hoe provincies, gemeenten en andere publieke en private organisaties inspraakprocedures kunnen optimaliseren om verschillende maatschappelijke groepen bij de besluitvorming te betrekken en rekening te houden met verschillende waarden. Ten tweede bestuderen we hoe dergelijke inspraakpraktijken in een vroeg stadium van het besluitvormingsproces de aanvaardbaarheid van lokale energieprojecten door het publiek beïnvloeden. Er wordt een gids ontwikkelt voor goede praktijken met strategieën en instrumenten om de inspraak van het publiek te optimaliseren en zo de acceptatie van energieprojecten te vergroten en de duurzame energietransitie te versnellen.
Dit onderzoeksvoorstel bouwt voort op en breidt huidig werk over publieke participatie in de besluitvorming uit, met name op het kennis-, co-creatie- en uitwisselingsplatform “Like!Me Living-lab” opgericht door Perlaviciute en Squintani om te onderzoeken hoe publieke participatie kan worden georganiseerd om tot kwalitatief betere en maatschappelijk meer aanvaardbare besluiten te komen (zie onderzoeksteam Excellence, p. 16). Momenteel zijn de Provincie Groningen en gemeenten in Groningen, Royal HaskoningDHV en New Energy Coalition partners in het Like!Me Living-lab. Ons gezamenlijke onderzoek heeft de belangrijkste uitdagingen voor het optimaliseren van publieke participatie geïdentificeerd, waardoor de onderzoeksagenda over dit onderwerp is bepaald. Het voorgestelde onderzoeksproject richt zich op deze uitdagingen, vergroot ons onderzoek naar publieksparticipatie en betrekt nieuwe partners bij onze samenwerking op dit gebied. De samenwerking in het Like!Me Living-lab zal na afloop van dit project worden voortgezet, waardoor de duurzaamheid van dit belangrijke onderzoek wordt gewaarborgd.
Feiten
Start datum: 01 mei 2020
Eind datum: 01 mei2024
Beschrijving
er wordenprogramma’s ontwikkelt om verschillende groepen in de samenleving bij de besluitvorming over regionale energiestrategieën te betrekken en rekening te houden met verschillende waarden. Vervolgens zullen we onderzoeken in hoeverre dergelijke inspraakprogramma’s de publieke acceptatie van lokale energieprojecten, zoals windparken, vergroten.
Hoe kunnen inwoners van de Nederlandse provincies Groningen en Zuid-Holland betrokken worden bij de besluitvorming over regionale energiestrategieën? Deze vraag staat centraal in het nieuwe onderzoeksproject Renewable Energy Strategies: Effective Public Engagement in Climate Policy and Energy Transition (RESPECT) van de Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.
Publieke weerstand kan een serieuze barrière vormen voor de implementatie van duurzame energieprojecten, zoals windparken. Goda Perlaviciute van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en Lorenzo Squintani van de Faculteit Rechtsgeleerdheid onderzoeken of en hoe het betrekken van mensen bij de besluitvorming kan leiden tot betere en meer aanvaardbare energieprojecten. Om de praktijk van publieke participatie te bestuderen, hebben Perlaviciute en Squintani het Like!Me Living Lab opgezet met meerdere maatschappelijke partners.
Onze rol
- Kennis, co-creatie en uitwisseling binnen het consortium faciliteren;
- wetenschapscommunicatie buiten het consortium faciliteren;
- samen met het onderzoeksteam de best-practice rapport ontwikkelen;
- best-practice rapport verspreiden in netwerk;
- best-practice rapport opnemen in hoger en post-hbo energieonderwijs.
New Energy Coalition zal betrokken zijn bij de ontwikkeling van een gids voor goede praktijken en het onderzoeksteam in contact brengen met wetenschappers uit andere disciplines die werken aan energiegerelateerde onderwerpen, andere provincies die bereid zijn soortgelijk onderzoek uit te voeren, energiebedrijven en exploitanten van energienetwerken. Op die manier verspreiden wij de kennis uit dit project voortdurend onder een breed scala van belanghebbenden bij de duurzame energietransitie.
Partners
Rijksuniversiteit Groningen, Royal Haskoning RHDHV, Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), Groninger Energie Koepel (GREK), Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Provincie Groningen, Provincie Zuid-Holland en Sustainable Society (SuSo).
Contact
Vanuit onze organisatie is Deborah Goeree betrokken bij dit project. Als u vragen heeft over het project, neem dan gerust contact op.