New Energy Regatta introduceert waterstofboot in race Groningen

Gepubliceerd op in Groene Moleculen

 

 

Waterstof heeft de toekomst en Groningen vaart voorop! Op vrijdag 24 september vaart tijdens de races van Solar Sport One in de Oosterhaven en Zuiderhaven van Groningen voor het eerst een waterstof-raceboot mee. De jaarlijkse solar boat-race is omgedoopt in ‘New Energy Regatta’ en is een inspirerende manier om technische innovaties in energie en maritiem te koppelen aan onderwijs, praktijk en sport. Voorafgaand aan de race is op donderdag 23 september op het terrein van EnTranCe/Zernike Campus Groningen een voorbeschouwing met botenkeuring en inspiratie-evenement voor deelnemers, bedrijven en race-entourage.  De race op vrijdag is voor publiek de hele dag te volgen – dit jaar via livestream, in verband met Corona. De New Energy Regatta is een initiatief van Solar Sport One en Gemeente Groningen in samenwerking met New Energy Coalition.

Net zoals het NASA-ruimtevaartprogramma een platform is voor wetenschappelijke innovaties, net als de wereldwijde autoraces op zonne-energie, worden in de New Energy Regatta technologische energie-innovaties toegepast om de boten voort te stuwen. Bedrijfsleven en overheid zetten sterk in op de transitie naar waterstof in het energiesysteem. Ook zonne-energie is een onmisbaar onderdeel in het energiesysteem van de toekomst en tijdens de New Energy Regatta komen deze onderdelen in Groningen samen.

Waterstof-raceklasse

Tijdens het tweedaagse evenement krijgen scholieren, studenten, onderzoekers en bedrijven de kans om de techniek van de boten te bekijken, worden belang en mogelijkheden van waterstof onderstreept en gaan de teams met hun boten de strijd met elkaar aan. De V10 H2c waterstofboot is ontwikkeld door Stichting Solar Sport One en gebouwd door een multidisciplinair team van studenten van ROC Alfa-college in samenwerking met toeleverende bedrijven. Het Alfa-college uit Groningen doet als eerste waterstofteam mee aan het evenement. In de toekomst hoopt de organisatie een volwaardige waterstof-klasse in de race op te nemen.

Hydrogen Valley

Groningen is als onderdeel van Hydrogen Valley waterstofkoploper in Europa. Hierdoor ontstaan nieuwe banen, kansen voor technisch geschoolde mensen en worden nieuwe opleidingen ontwikkeld. Noordelijke kennis- en onderwijsinstellingen nemen waterstof op in hun lesprogramma’s. Nu is het belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in techniek en waterstof.

Meer informatie is te vinden op www.newenergyregatta.nl (algemeen) en www.solarsportone.org (race info)

Dit evenement wordt georganiseerd door Solar Sport One, Gemeente Groningen en New Energy Coalition in samenwerking met ROC Noorderpoort, Bedrijvenvereniging WEST, Stork, Central Industry Group CIG, Gasunie en Enablemi.

Talen: