New Energy Werkt

Het tekort aan arbeidskrachten is een groot gevaar voor de energietransitie en de brede welvaart in Noord-Nederland. Om Noord-Nederland uit te laten groeien tot het centrum van de energietransitie is het noodzakelijk dat het menselijk kapitaal beter aansluit op snel veranderende vraag vanuit het werkveld. Een programmatische aanpak vanuit betrokken stakeholders is daarin cruciaal. Wij zijn daarom samen met onze partners, de Noordelijke kennisinstellingen, VNO-NCW MKB Noord en Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) aan de slag met het manifest New Energy Werkt.

Onderstaande video schetst de uitdaging en onze aanpak:

Uitgangspunten van het manifest

New Energy Werkt is ontstaan om één samenhangend programma met deelactiviteiten en -projecten te creëren, waarbij afstemming plaatsvindt en financiering slim wordt gecombineerd.

Hierbij richten we ons onder andere op:

  • Nieuwe vormen van werken en leren waarin praktijk en opleiding binnen de energietransitie geïntegreerd zijn
  • Actieve promotie en marketing voor het leren en werken in deze kraptesector (beginnend in het primair onderwijs)
  • Gerichte opleidingsprogramma’s t.b.v. het onbenut arbeidspotentieel
  • Verbetering van leercultuur in het mkb en attractieve om- en bijscholingsprogramma’s
  • Werkgarantie en lagere studiekosten
  • Samenhangende test, oefen- en praktijkcentra rondom de ‘Hotspots’ in Noord-Nederland Programma’s ter stimulering van de arbeidsmigratie
  • Integrale verbetering van woon- en werkomstandigheden in de regio

Oproep

Bovenstaande bereiken we enkel met elkaar en vraagt om een nieuwe aanpak. Een aanpak met gecommitteerd en breed draagvlak, is de enige manier om aan deze grote opgave bij te dragen. Daarom vragen we jouw hulp. Heb jij een idee, initiatief, project of programma dat bijdraagt aan het ontwikkelen van ons menselijk kapitaal voor de energietransitie?

Maak een afspraak!

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug om een afspraak in te plannen.

Hielke Hekman

Programmamanager Education & Employability

Hielke is zo’n 10 jaar actief op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en innovatie. Eerst als ondernemer en nu binnen New Energy Coalition specifiek gericht op het human capital vraagstuk binnen de energietransitie. Het verbinden van partijen, ontwikkelen van nieuwe programma’s en het vergroten van de impact van de activiteiten binnen de New Energy Academy en Energy College zijn onderdeel van Hielke’s dagelijkse werkzaamheden. Altijd met het doel om de match tussen de vraag en het aanbod van skills op de arbeidsmarkt duurzaam te verbeteren.

Expertises: Human Capital Projectontwikkeling en -financiering Concept development HR -matchingssystemen Leren in transitie
Talen: