Duurzame Bedrijvendag

Vindt plaats op

Op vrijdag 3 juni organiseert New Energy Coalition samen met Groningen Werkt Slim en Making City de eerste Duurzame Bedrijvendag van en in Groningen! Tijdens een bezoek aan Ikea Groningen en Mediacentale Groningen krijgen ondernemers uit de gemeente en provincie Groningen deze dag de kans om te zien wat het verduurzamen van een bedrijfspand of -proces in de praktijk betekent en wat het oplevert.

De gastheren vertellen over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben getroffen en wat daarvoor nodig is geweest. Want er moeten keuzes gemaakt worden: eerst isoleren of is een warmtepomp alleen ook voldoende? En hoe werkt het met zonnepanelen op bedrijfsdak? Welke subsidiemogelijkheden zijn er? Tijdens de Duurzame Bedrijvendag krijgen ondernemers niet alleen antwoord op deze vragen maar kunnen ze ook ervaren hoe de verduurzamingsmaatregelen eruitzien in de praktijk.

MAKING-CITY en de Mediacentrale
Het oude pand van de Mediacentrale zal nooit energieneutraal worden, maar heeft met haar warmtepompsysteem, smart control systems en verbeterde ventilatie al wel 58% (1,4 miljoen kWH) minder energieverbruik gerealiseerd. Als onderdeel van het Europese MAKING-CITY project, dient de Mediacentrale als voorbeeld voor het testen van innovatieve verduurzamingsmaatregelen zodat andere bedrijven daarvan kunnen leren. Als aandeelhouder van de Mediacentrale en aanjager in het verduurzamen van het pand, kent Gerrit Kamphuis alle technische en financiële ins en outs. Deze deelt hij graag met andere ondernemers tijdens de Duurzame Bedrijvendag.

IKEA
In 2030 wil IKEA volledig circulair en CO2-neutraal zijn. Ook in Groningen, of beter gezegd: júist in Groningen, wordt alles op alles gezet om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar nul te brengen, en – inherent daaraan – volledig gasloos te worden. “2030 is ons internationale doel, maar in Groningen zijn we al veel verder” vertelt duurzaamheidsmanager én spreker op de Duurzame Bedrijvendag Frans Brouwer. Volgens hem staat Ikea Groningen in 2023 of 2024 al op nul. Van Warmte Koude Opslag (WKO), tot een enorm zonnepanelendak en slimme roltrappen, alles wordt ingezet om dit ambitieuze plan te bereiken.

Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition
Waar Groningen Werkt Slim zich als bedrijvenplatform inzet om Groningse ondernemers te helpen verduurzamen, vormt New Energy Coalition een netwerk van partijen en projecten om de Noordelijke energietransitie in Nederland te versnellen. MAKING-CITY is een van die projecten met de Mediacentrale als concreet voorbeeld voor de Groningse ondernemers. De Duurzame Bedrijvendag vormt daarin een mooie samenwerking tussen Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition.

Programma
11:00 – Rondleiding IKEA Groningen
12:15 – Item: Het meten van Co2-uitstoot
12.30 – Lunch
13:00 – Vertrek naar de Mediacentrale
13.30 – Start programma Mediacentrale
13:45 – Item: Financiering
14:00 – Spreker: Verduurzamingsmaatregelen
14:15 – Eondleiding Mediacentrale

Aanmelden
De dag is gericht op alle ondernemers binnen de gemeente en de provincie Groningen en in het specifiek op midden- en grootverbruikers van energie met een eigen bedrijfspand. Aanmelden kan via de link hieronder of via de website groningenwerktslim.com.

Talen: