Powering AgriFood: de rol van voedselproductie in het energiesysteem

Gepubliceerd op in Systeem Integratie

Per 1 december a.s. kan Professor Aravind PV van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) van start met het tweejarig onderzoeksproject ‘Powering Agrifood’. Het onderzoek, met een totaalbegroting van EUR 200.000 is volledig gefinancierd door projectpartners uit energie- en agrarische industrie en kennisinstellingen en richt zich op het energiesysteem in de agrarische en voedselverwerkingsindustrie. Doordat de sector van zichzelf hoog-innovatief is, zal er op het gebied van energie-efficiency en toepassing van nieuwe technologie veel te winnen zijn, zo is de verwachting.

De agri-food waardeketen, die bestaat uit veelsoortige bedrijven ‘van akker tot etensbord’ (Farm to Fork), is wereldwijd een toonaangevende speler op het gebied van product- en procesinnovaties. Nieuwe technologieën bieden de sector kansen om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd de eigen energiekosten en CO2-voetafdruk te verlagen.

Energiezuinig La Trappe-biertje

Het onderzoek volgt twee sporen. Enerzijds wordt gekeken naar hoe de boeren, coöperaties en verwerkingsbedrijven zelf impact kunnen hebben op lokale of regionale energiesystemen. De verschillende energiestromen (biomassa, zonne- en windenergie) die beschikbaar én nodig zijn bieden unieke kansen voor de zelfvoorziening of flexibiliteit van het energiesysteem binnen de sector – denk aan warmte, stroom, brandstof voor landbouwvoertuigen en transport.

Daarnaast wordt de inzet en potentie van innovatieve energietechnieken in het productieproces onderzocht. Zo wordt een brandstofcel op biogas ingezet bij de Koningshoeven-abdij, waar de trappisten het La Trappe-bier brouwen. In eerste instantie zal het onderzoeksteam de restanten van het brouwproces en de bijbehorende waterzuivering omzetten in stroom en warmte voor de brouwerij. Omdat de gekozen technologie flexibel is, worden ook andere omzettingen getest, zoals waterstofproductie vanuit hernieuwbare energie.

Het einddoel van het onderzoeksteam is te weten te komen hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.

Projectpartners

Het project wordt volledig gefinancierd door de projectpartners: EBN, GasTerra, Gasunie, NAM, Royal Cosun, Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Delta Agrifood Business, Biosfera foundation, iRCB Ltd., Technische Universiteit Delft, Rijksuniversiteit Groningen en AVANS Hogeschool en New Energy Coalition. Meer informatie over het project is te vinden op de webpagina

Talen: