Eemshaven lanceert Decom North

Gepubliceerd op

Wat te doen met al die bladen van windmolens die de komende jaren worden afgeschreven? Recycling leek bijna onmogelijk. Tot nu. Verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties slaan de handen ineen om recycling tóch mogelijk maken. De gedeputeerde van de provincie Groningen, de heer IJzebrand Rijzebol verrichtte de officiële start en aftrap van Decom North.

Op 17 februari sloten partijen in de Eemshaven een convenant dat de start betekent van een gesloten keten van aanvoer, ontmanteling en hergebruik van windmolenbladen. Daarmee heeft de Eemshaven de wereldprimeur. De handtekeningen die zijn gezet, lanceren een revolutie die hard nodig is in het kader van natuur, milieu en klimaat.

Decom North heet het consortium van bedrijven die samen een complete waardeketen vormen van ontmanteling tot nieuw product. Het initiatief richt zich op de circulaire end of life van windturbines zowel onshore als offshore. Binnen enkele jaren zijn de honderden windmolens op zee ten Noorden van de Eemshaven onderdeel van het integrale recyclingsysteem.

Een proeffabriek nabij de terminal draait dan op volle toeren. De grondstoffen die zo tot stand komen, nemen de plek in van onder meer hardhout, met milieu- en klimaatwinst als gevolg. Om de recycling van windmolenbladen zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, is er in de proeffabriek volop ruimte voor onderzoekers en studenten in het kader van het Kennisproject Hoogwaardige Toepassingen. Zij bezien ook of meer soorten materiaal via hetzelfde proces verwerkt kunnen worden.

Tijdens een programma op donderdag 17 februari werd de business case gepresenteerd en overhandigd aan de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol, in Nijlicht in Eemshaven. HorYzon en Windesheim stelden de business case op, waarin Chemport Europe, Groningen Seaports en OWIC een belangrijke rol spelen, evenals de bedrijven Buss Terminal Eemshaven BV, Mammoet, Lubbers Logistics Group, DHSS Eemshaven, Bek & Verburg B.V., Nehlsen Metaal Recycling Nederland BV, CRC Industries, SCS Logistics/Shipco Transport, Nedcam Solutions.

 

New Energy Coalition is partner van het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC). Het OWIC is een informatie-, trainings- en innovatiecentrum dat zich richt op bedrijven en kennisinstellingen die zich bezig houden met opwekking van windenergie op zee (offshore wind). Doel van OWIC is de ontwikkeling van bedrijvigheid en innovaties op het gebied van offshore windenergie te faciliteren. Ze zal kennis en ervaring samen brengen en toegankelijk maken voor overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.  https://owic-eemshaven.nl/. 

Talen: