Actie Extinction Rebellion op Zernike Campus Groningen

Gepubliceerd op

Vandaag voerde Extinction Rebellion/Code Rood actie op Zernike Campus. De actie richt zich op de –veronderstelde- invloed van Shell op de Universiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen.

In de projecten en samenwerkingen waarin New Energy Coalition opereert, zijn vaak vele en heel diverse partijen betrokken.

New Energy Coalition is een netwerk- en kenniscoalitie die zich inzet voor een slimme en succesvolle overgang naar het duurzame energiesysteem van de toekomst. We jagen gezamenlijke activiteiten aan en met onze organisatiekracht brengen we energieprojecten verder. We richten ons op onderwijs, onderzoek en innovatie. Het is daarbij nodig dat alle partijen hun krachten bundelen. In New Energy Coalition gebeurt dat.

De overheid, in Den Haag en Brussel, stelt samenwerking met private partijen doorgaans als voorwaarde voor subsidie voor wetenschappelijk onderzoek. De zogenaamde cofinanciering. Als New Energy Coalition brengen wij die cofinanciering bij elkaar en pakken de regie om de relevante onderzoeksvragen te stellen.

Wetenschappelijk onderzoek -fundamenteel en toegepast, zeker als dat privaat gefinancierd wordt, is onderhevig aan kritische beschouwing – dat is nuttig en nodig. Het zou echter onwenselijk (en niet duurzaam) zijn om opgebouwde en beschikbare kennis en kunde van private partijen om die reden te diskwalificeren.

Wij zijn ervan overtuigd dat het logisch en goed is om de opgedane kennis, kunde en beschikbare infrastructuur te blijven inzetten als springplank naar een nieuwe energietoekomst, als onderdeel van de enorme opgave die de energietransitie is.

Een systeemtransformatie zoals de energietransitie,  waar de wereld van vandaag voor staat, zal alleen succesvol kunnen zijn door samenwerking en inzet van alle betrokken partijen.

Talen: