SMiLES

Het ontwikkelen van bedrijfs- en organisatiemodellen voor efficiënt, effectief en emissieloos vervoer.

Doel

Het overkoepelende doel van dit project is om een Living Lab op te zetten om open-sharingnetwerken te bestuderen en hiervoor innovatieve bedrijfs- en organisatiemodellen te ontwikkelen om efficiënt, effectief en emissieloos vervoer mogelijk te maken.

Feiten

Startdatum: 1 december 2019
Einddatum: 31 december 2024

Totale kosten: M€3
Bijdrage New Energy Coalition: K€10

Beschrijving

Dit project richt zich op verbetering van logistieke processen door open-sharingnetwerken op basis van de architectuur van het ‘Physical Internet’. In deze systemen kunnen belanghebbenden taken (vervoersopdrachten), middelen (voertuigen, personeel, 3D-printers), informatie (data, algoritmen), ruimte (infrastructuur, gebouwen) en verantwoordelijkheden (contracten, risico’s, rechten, aansprakelijkheden) delen. Open-sharingnetwerken kunnen de efficiëntie van mobiliteit verhogen en daarmee de uitstoot van vervoer verlagen en maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om risico’s tussen bedrijven te delen om hernieuwbare energieproductiefaciliteiten op te zetten.

SMiLES is een ‘living lab’ waarin de Noordelijke regio wordt gebruikt als testcentrum voor de kansen van logistieke deelsystemen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen bekijken samen met enkele van de belangrijkste publieke en private partners uit de regio de economische, technische, juridische, ethische en psychologische kansen en barrières van verschillende logistieke deelsystemen. Het living lab is een plek waar wetenschap, praktijk en opleiding samenkomen om samen te werken aan een duurzame toekomst.

Onze rol

New Energy Coalition draagt financieel en in-kind bij aan dit projectvoorstel, o.a. door haar netwerk te verbinden met dit project en kennis en ervaring over de energie-gerelateerde mogelijkheden voor gebruik van open-sharingnetwerken in te brengen in valorisatiepanels en discussietafels.

Partners

Rijksuniversiteit Groningen, Qbuzz Openbaar Vervoer, Koopman Logistics Group, Arriva Passenger Transport Nederland, Bidfood, Wagenborg, Suikerunie, KPN, Natuur & Milieu, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Groningen Bereikbaar, Haven van Lauwersoog, Horus Bekijken en verkennen BV, Stichting New Energy Coalition, New Generation Shipyards, OV bureau Groningen Drenthe, Vinturas, 5Groningen, Hanzehogeschool en Noorderpoort.

Contactgegevens

Vanuit onze organisatie is Drik Kuiken betrokken bij dit project. Als u vragen heeft over het project, neem dan gerust contact op.

Talen: