GZI Next: Plan voor bouw waterstoffabriek in Emmen. Partijen tekenen intentieverklaring

EMMEN – Vandaag, 18 juli 2018, hebben vertegenwoordigers van de gemeente Emmen, de provincie Drenthe, NAM, EMMTEC services, Gasunie en de New Energy Coalition een intentieverklaring ondertekend. In deze intentieverklaring spreken de partijen af om de haalbaarheid van een waterstoffabriek op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen te onderzoeken. Met dit gezamenlijke onderzoek wordt de duurzame toekomst van het GZI-terrein dichterbij gebracht en kan de regio invulling geven aan het Nationaal Klimaatakkoord.
GZI Next
Na jarenlange dienst heeft de NAM begin 2018 de GZI aan de Phileas Foggstraat in Emmen en een groot deel van de gasproductielocaties in de regio aangesloten op de GZI. Hierdoor komt een uniek stuk grond vrij: 30 hectare met een industriële bestemming en een bestaande aansluiting op de regionale en landelijke energie-infrastructuur. Hiermee kan het GZI-terrein van de NAM een belangrijke rol spelen in het bijdragen aan de doelstelling van CO₂-reductie, het versnellen van de energietransitie in de regio Emmen en daarmee een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Dit is het ‘GZI Next’-project. Uit onderzoek is gebleken dat de locatie en de beschikbare infrastructuur zeer geschikt zijn voor een zogenaamde energiehub met een mix van duurzame energiebronnen, zoals waterstof, biogas en zonne-energie.
Haalbaarheidsstudie
Door het ondertekenen van de intentieverklaring komen de partijen overeen de mogelijkheden te onderzoeken van:
- De productie en het gebruik van waterstof als energiebron, en de mogelijke toekomstige opschaling op basis van hernieuwbare energiebronnen (wind- en zonne-energie).
- Breder onderzoek naar synergie met EMMTEC-diensten om de energievraag te verduurzamen.
- De installatie van een waterstoftankstation.
- Een ‘demonstratie fieldlab’ in samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen.
Energie Emmen voor de toekomst
Energy Emmen for the future
Voor de gemeente Emmen is het belangrijk om ook in de toekomst optimaal gebruik te blijven maken van het GZI-terrein. Wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen: “We willen koploper zijn in de energietransitie. Met de aanwezigheid van de olievelden in Schoonebeek en de gasvelden rond Emmen zijn we al decennialang een belangrijke regio op het gebied van energievoorziening. In de nabije toekomst zullen we ook hier een duurzamere rol gaan spelen, terwijl we tegelijkertijd de werkgelegenheid in onze regio willen behouden”. Op deze manier kan GZI Next een regionale bijdrage leveren aan de energietransitie, maar ook als voorbeeld dienen voor andere regio’s.
Samenwerking op het gebied van hernieuwbare energie
De uitdaging voor grootverbruiker EMMTEC services om op zoek te gaan naar alternatieven voor Groningen gas is een belangrijke reden om samen met de andere partijen het initiatief te nemen voor GZI Next. Hendrik van der Ploeg van EMMTEC services: “Op het EMMTEC Industry & Business Park leveren we energie aan grote bedrijven met een warmtekrachtcentrale. Deze centrale draait nu op Gronings gas en daar willen en moeten we vanaf. Dat kan met hoogcalorisch gas, maar we willen ook de kans grijpen om volledig over te stappen op duurzame energiebronnen. Deze mogelijkheden kunnen we onderzoeken in het kader van GZI Next. Daarom zijn we erg blij met deze samenwerking”.
Verdere stappen
De haalbaarheidsstudie voor de waterstoffabriek is de eerste concrete stap in het GZI Next project. Op korte termijn wil de NAM ook met andere partijen overeenkomsten sluiten voor de haalbaarheid van biogasproductie en een zonnepark. Hierbij zal ook gekeken moeten worden naar de synergie tussen de verschillende energiebronnen; deze integratie van energiebronnen is de basis van een energy hub.
