Rijk stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar voor Waterstof Erflanden

Gepubliceerd op in Groene Waterstofeconomie

Het rijk stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar voor het project waterstofwijk Hoogeveen om in de wijk de Erflanden aardgas te vervangen door groene waterstof. Dit project is verbonden aan het Europese project HEAVENN en daarmee is het een van de bouwstenen voor Hydrogen Valley. Noord Nederland heeft Europese erkenning gekregen en wordt inmiddels aangemerkt als de leidende Hydrogen Valley in Europa: een volwaardig en ecosysteem van groene waterstof, van productie, transport tot gebruik. New Energy Coalition is regisseur van HEAVENN en verwelkomt dit project en de daarbij horende ondersteuning in Hoogeveen dan ook van harte!

Tevens kent het BKZ (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) 19 gemeenten een rijksbijdrage toe voor het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van een dorp, wijk of buurt. In totaal gaat het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro. Lees daarover hier meer.

Persbericht

De gemeente Hoogeveen krijgt via het Programma Aardgasvrije Wijken een bijdrage van 4,4 miljoen euro om in een deel van de wijk Erflanden aardgas te vervangen door groene waterstof. Dat kan door het bestaande aardgasnetwerk te gebruiken voor het vervoer van waterstof en door de huidige cv-ketels te vervangen door waterstof cv-ketels. Het doel van het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.
Wethouder Werner ten Kate is blij met deze toekenning: ‘Met deze bijdrage kunnen we aan de slag in Erflanden, samen met de bewoners en onze samenwerkingspartners, om te komen tot draagvlak en uitvoeringsplannen.’

Betaalbaar voor bewoners

De bijdrage van het Programma Aardgasvrije Wijken is belangrijk om de overgang van aardgas naar waterstof voor bewoners betaalbaar te maken. De ombouw van de woning naar waterstof wordt ermee betaald; bewoners gaan dus niet meer betalen dan zij op dit moment voor aardgas betalen.

Samen verzinnen, samen doen

Het komende jaar gaat de gemeente, samen met de bewoners van Erflanden en de samenwerkingspartners, het plan verder uitwerken onder het motto ‘Samen verzinnen, samen doen’. De verwachting is dat de eerste zes woningen in Erflanden rond de zomer van 2022 aangesloten kunnen worden op het waterstofnet.

Samenwerking

De gemeente werkt bij de planvorming van de Waterstofwijk Hoogeveen samen met Stad aan het Haringvliet, een dorp in de gemeente op Goeree-Overflakkee. Stad aan het Haringvliet heeft vergelijkbare plannen voor toepassing van waterstof en heeft ook een bijdrage gekregen vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken. Ten Kate: ‘Nu kunnen we de kenniswisseling voorzetten en samen zorgdragen voor een twee mooie proeftuinen als bijdrage aan de energietransitie in Nederland.’

Talen: